De keuken is de plaats waar men alles bewaart en klaarmaakt.
Om kruisbesmetting te vermijden is het zeer belangrijk dat men de hygiëne zeer goed respecteert, doch dit is in ons geval, niet voldoende.
Hou er rekening mee dat gluten in de vorm van bv. tarwebloem een zeer volatiel iets is.
Het kan zich zeer makkelijk verspreiden en ...... een klein kruimeltje kan ons ziek maken.
Opslag & Bewaring :
Bewaar de glutenvrije producten boven de niet-glutenvrije in de ijskast.
In de diepvries, een aparte schuif voor glutenvrije producten.
Aanrecht & bereiding :
Bak eerst de glutenvrij gerechten in de oven af, daarna de rest. Alles goed apart houden en afdekken.
Op het fornuis, zorgen dat de ene pan niet spettert in de andere. Dek alle potten en pannen af.
Een glutenvrij persoon heeft zijn eigen snij- & broodplankjes, broodmaandje, broodrooster, broodsmeersels (margarine/boter, confituur- eigen pot!) en zijn eigen frituurvet. Eigen beker en bestek is vanzelfsprekend, zeker bij kinderen is dat voornaam en ook niet eten of drinken van mekaars bord.
Hetzelfde geldt voor alle roer- & pollepels, vorken en messen en lepels.
Roer niet met dezelfde lepel in de 2 aparte potten/pannen.
Hetzelfde voor snijplanken en snijmessen, voor elk soort een eigen plank of mes.
De afwas :
Gluten kan hardnekkig zijn.
Wissel regelmatig alle vaat- en handdoeken in de keuken, gebruik eventueel twee sets.
Denk er aan de oven_handschoenen mee te wassen : gebruik ook 2 sets.
Internetgebruikers kunnen fragmenten van de inhoud van websites voor hun persoonlijke, niet-commerciële doeleinden kopiëren en
printen. Elk ander gebruik, inclusief het reproduceren, aanpassen, verspreiden, doorgeven, opnieuw publiceren,
tentoonstellen of vertonen van de betreffende inhoud, is ten strengste verboden.