Het begrip : "Lactose, wat is dat ?"


Lactose is de suiker van dierlijke melk. (koeien, schapen, buffels...)  Ook soms genoemd "zandsuiker".

 

Het menselijk lichaam heeft een enzym genoemd lactase nodig om het te kunnen verteren.

 

Als baby produceren we genoeg lactase om melk te kunnen verteren, naarmate we groeien neemt deze productie af.

Als volwassenen kunnen we de dierlijke melk minder en minder verteren en ontstaan er afbraakresidu's,

die  allerlei ongemakken veroorzaken : 

  • opgeblazen gevoel
  • buikkrampen
  • winderigheid
  • diarree.

Wil je nog meer weten, ga dan naar : Gastro B & W

 

Een oplossing : een lactosevrij dieet volgen.

 

Bewerkingstadia van melk  tot slagroom, boter en kaas 

 

Melk ondergaat verschillende bewerkingen om tot slagroom, boter en kazen te worden omgetoverd.

 

Room is het vette gedeelte van de melk. (eerste stadium van het kloppen).

Hiervan word slagroom en boter  gemaakt. 

 

*Slagroom is het vette melkgedeelte dat door emulsie tot een schuim geklopt is.  

Om het lang vast te blijven heeft men een bindmiddel nodig.  Kies voor een natuurlijk alternatief.  

*Boter is het zuiver vet van de melk.

Wat er dan overblijft is "wei". Word terug gegeven aan de kalveren.

 

Door het toevoegen van stremsel aan melk verkrijgt men kaas.

Iedere kaas heeft een andere % lactose.

 De % van lactose hangt af van veel factoren zoals het voedsel of het ras van het dier, enz..

en iedere individu reageert er anders op.  

 

Producten zonder lactose die op de markt te vinden zijn :

zijn in feite gewone dierlijke melkproducten waaraan lactase is toegevoegd. 

 

Persoonlijk verteer ik die ook moeilijk en probeer ik ze zoveel mogelijk te vermijden. 

Bv. kazen van het merk Dilea. 

 

Persoonlijk gebruik ik tegenwoordig geen melk meer afkomstig van dieren.

Enkel notenmelk (stijl amandel, hazelnoot, walnoot, kokosnoot).  

 

De kokosroom is zeer fijn van smaak en is geschikt om op te kloppen tot slagroom.

Ook van rijstmelk kan men slagroom kloppen. 

 

Wil je slagroom stijf houden, dan is er een additief nodig. Ik verkies een natuurlijke vervanging.