Gluten... let op !   Ingrediëntenlijst


Glutenvrij wordt in het algemeen aangegeven door een doorstreepte korenaar.

Lactose door een doorstreepte koe of melkkannetje of -glas of "Zero lactose" of "No lactose".

 

Sommige winkels publiceren een lijst met hun gluten- en/of lactosevrij aanbod.

Vraag ernaar of kijk op hun site.

Voorbeeld :

Leonidas Pralines – zonder gluten –maar sommige met lactose (!) -

updated per 25/09/2007

Mystère (pistache)
Irresistible (aardbei)
Desirees (ananas)
Eve (vanille)
Eve (banaan)
For Ever (koffie)
I love you (citroen)
Delice (kokos)
Dresse Noisette
Ganache (puur)
Merveilleux (ganache)
Antoinette (ganache)
Palet d’or (bittere ganache)
Truffe
Cerise emballée
Feuille (vanille)
Alexander Le Grand (caramel)
Kersenbonbon met steel en pit
Gianduja Emballe (praliné puur)
Mengsel van pralines met Armagnac, Mandarine, Namolèon, Poire Williams, Rhum,
Grand Marnier, Cointreau.
Parels, Fine orange, Cacao, Irish Coffee, Amaretto, Coco, Rhum café,
Champagne, Pistache
Studentenhaver
Lege holle chocoladevormen
Vruchtenpasta : mengsel van groene appel, peer, aardbei, ananas, mandarijn, kers, vijg en perzik
Gelées : mengsel van sinaasappel en citroen
Blok chocolade puur, melk en wit (bevat lactose)
Chocolade vierkantjes in papier : Finesse, Napolitan, Nibs, Menthe, 72% Sao-Tome,
Kaneel, Sinaasappel.
Truffel : natuur, zwart, koffie-caramel, schilfertruffel
Gedipte sinaasappel (orangette)
L’s (nieuwe reeks) : Cappuccino, Sao Tomé, Myrtille, passievrucht, Framboos
Paaseitjes :
10g : melk, witte, vanille, pistache marsepein, ganache sinaasappel
7g : melk, witte, vanille, aardbei.
  De lijst bevat ook de aanduiding van volgende allergenen : droge vruchten, sporen van melkeiwit (ingesloten lactose), melkproduct als ingrediënt, sulfiet, soja, ei, pinda.
  Indien je een vraag hebt i.v.m. deze allergenen, de winkels hebben de lijst in de winkel liggen.   Hoe de pralines er uit zien kun je makkelijk opzoeken via de website

 

In december 2014 kwam er een Belgische wet in voege die de horeca verplicht alle allergenen te vermelden of tenminste mondelings mede te delen.   

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Granen en zaden worden op verschillende wijze verwerkt.

* tot bloem of meel, =>  pasta (o.a.Durum = harde tarwe), vermicelli, brood & paneermeel (=broodkruim), koekjes, taarten.

* tot mixen => pannenkoeken, wafels, soepen, vla, pudding/flan.

Enz...

*  Allemaal in verschillende samenstellingen.   Het is een uitgebreid gamma.

Daarom moeten we steeds de etiket met de ingrediëntenlijst aandachtig lezen.

Indien er staat : gluten- en/of lactosevrij  en van een erkende leverancier met het officieel logo dienen we niet te argwanen. Meestal is het dan in orde.

Indien er een vermelding "nieuwe samenstelling" of "nieuw" op de verpakking staat, dient men opnieuw en opnieuw (en opnieuw) de ingrediëntenlijst aandachtig te lezen, om zeker te zijn van de inhoud van het pak.